Művészetterápia

Alkoss szívből

MŰVÉSZETTERÁPIA FELNŐTTEKNEK


Művészetterápiás foglalkozássorozat keretein belül alkotás közben megismerheted önmagad és a különböző technikák segítségével könnyedén feloldhatod a benned rejlő gátakat bármiféle előképzettség nélkül.

A tudatalattink mélyén szunnyadó rejtett képek és üzenetek könnyedén fel tudnak úszni a felszínre egy kis alkotással. Legyen az festés, agyagozás, rajzolás, stb.

A felnőtteknek szánt művészetterápiás alkalmainkon megtapasztalhatsz egy hatékony lelki egészséget védő módszert, mellyel az érzékelésed, énképed, önismereted, kommunikációs és empátiás készséged, mindemellett természetesen a kreativitásod is fejlődhet. 

Megismerhetitek, hogyan vigyázhatjátok a saját lelki egészségeteket mind a munkátok végzése közben, mind a magánéletetekben.

A módszer pszichoterápiás hatásának sajátélmény által történő megismerésén túl a személyiség kibontakozását, az elakadások feloldását, valamint a személyközi kapcsolatok fejlesztését szolgálja.  


Firkáljuk ki a feszkót!

MŰVÉSZETTERÁPIA GYEREKEKNEK

A gyerekek ki nem mondott érzéseit is elő tudjuk hozni alkotással. Akár festés, rajzolás, táncolás vagy agyagozás amivel foglalkozunk, mind abban segít, hogy a beszéden kívül más formában jelezni tudják a velük történő eseményeket, problémákat a környezetüknek.

A művészetterápiás foglalkozások alatt van lehetőségük, hogy kitáncolják, lefessék, kifirkálják, apró cafatokra tépkedjék a rájuk nehezedő terheket, a bennük lévő feszültségeket.


A nonverbális úton való kifejezésben segít a művészetterápia. Az alkotókban rejlő gondolatok, érzelmek nehézségek megmutatásában van nagy szerepe, hisz szavak nélkül is képesek kimutatni, hogy mi zajlik bennük. Így a tudatos szint elérését követően mélyebb rétegekig is képesek vagyunk eljutni. 

A művészetterápiás alkalmak során az esztétikai érték nem számít, hanem csakis a szabad önkifejezés. Az ilyen alkalmakkor egy olyan katarzist okozó alkotófolyamatban vannak a résztvevők, ahol nem számít a külvilág elismerése vagy véleménye. Így maga az alkotás csak a belső motivációból eredhet. 


Nincs olyan, hogy rossz.
Nem kap címkéket. 

A terápián azért alkot egy gyerek, mert szeretne.


Képzeljük el, hogy az iskolából hazaérkező gyermekünk feldúlt állapotban van, nem szól senkihez csak forrong és képtelenek vagyunk kihúzni belőle a szavakat, mert nem meséli el, hogy mi történt vele. Azonban, ha papírt ragad és ceruzát, és hagyjuk, hogy felszínre kerüljön mindaz, ami benne dolgozik, akkor ő máris képes kifirkálni a benne rejlő feszültséget. Az alkotásról való közös gondolkodás, elmélkedés és megbeszélés segíthet teljesen kitisztítani a beragadt érzelmeket és csomópontokat. 

Például egy bántalmazást átélő gyermeknél, a félelem, a szorongás, a düh megjelenhet egy agresszív jelenetet ábrázoló képen, erős, durva ceruza (vagy bármilyen más eszköz) használatában úgy is, hogy akár a lap is elszakad.